Napkollektor

A megújuló energia felhasználás hazánkban leginkább elterjedőben levő lehetősége a napenergia hasznosítás. Napenergiával közvetlenül lehet elektromos áramot termelni és folyadékot melegíteni.

A rendszer az egyszerű "fekete hordótól" indul és valahol a vákuumcsöves illetve a nemesgáz töltetű, szelektív kollektoroknál végződik...

Napkollektor
Optimális a déli, délnyugati tájolás lehetősége és a 45o-hoz közeli dőlésszög. Elhelyezésük lehetséges ferde, vagy lapos tetőn, kertben, vagy akár az épület oldalfalán is. Fontos kérdés, hogy lehetőség szerint az év legnagyobb részében képesek legyünk a megtermelt energia felhasználására. Beruházási, és üzemeltetési oldalról sem jó egy túlméretezett rendszer, ami hideg időben képes fedezni az épület hőigényét, nyáron viszont üresjáratban áll és fortyog.

Alapvetően, minden, amit meleg vízzel el lehet érni az megvalósítható napenergiával fűtött meleg vízzel is. A legegyszerűbb megoldás a csak meleg vizet termelő rendszer. 200-300 literes tároló kapacitással indulnak ezek a rendszerek, 2-3 kollektor panellel. A bekerülési költségük ezeknek a legkedvezőbb, de csak használati meleg víz termelésre alkalmasak, ebből adódóan a megtérülésük ( jelen árakon számolva ) csak nagy vízfelhasználás mellett várható 10-12 éven belül.

Fűtés rásegítés
A meleg víz termelés mellett az épület fűtési igényének időszakos fedezetét, illetve a más hőtermelőnek keringtetett fűtővíz előmelegítését képes végezni. Jellemzően nagy 700, 1000, vagy még nagyobb úgynevezett puffer tárolókban képesek vagyunk az energiát elraktározni is. Fűtés rásegítéses rendszerek esetében mindenképpen szükség van a nyáron keletkező hőfelesleg elvezetésére, ez lehet például egy idénymedence fűtése.